Právě se nacházíte:

Moje dítě a celiakie

31. 08 2014

Celiakie je celoživotní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. U dětí se nejčastěji objevuje brzy poté, co jim byla prvně podána strava obsahující lepek – krupičná kaše, piškoty a polévky zahuštěné moukou. Začnou trpět průjmy, trpí bolestmi v bříšku, ztrácejí chuť k jídlu, ubývají na váze a málo rostou.

Tato porucha se může projevit kdykoliv, v dětství i v dospělosti a může mít různé projevy. Příznaky nemoci zvané celiakie byly poprvé popsány již koncem devatenáctého století. Dlouho se toto onemocnění považovalo výhradně za dětskou nemoc, souvislost potíží s konzumací lepku byla vypozorovaná až v polovině dvacátého století. Dnes počet postižených lidí celosvětově roste a není ničím výjimečným, že nemoc je čím dál častěji diagnostikována až v pozdějším věku, nad 30 až 40 let.

 

 

Zákeřná imunita
Jde o autoimunitní, geneticky podmíněné onemocnění tenkého střeva, kdy organismus bojuje proti sobě samému tvorbou protilátek. Hlavním spouště- Celiakie je celoživotní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. U dětí se nejčastěji objevuje brzy poté, co jim byla prvně podána strava obsahující lepek – krupičná kaše, piškoty a polévky zahuštěné moukou. Začnou trpět průjmy, trpí bolestmi v bříšku, ztrácejí chuť k jídlu, ubývají na váze a málo rostou. má celiakii... Moje dítě zdraví čem je látka lepek nebo gluten nacházející se v obilovinách a ve všech potravinách z nich vyrobených. „Každý nový pacient s celiakií si určitě položí otázku: ‚Jak se budu nyní stravovat?‘ Existuje mnoho otázek, ať už z důvodu změn v každodenním stravování, nebo ze strachu o kvalitu života. Tento strach je však neopodstatněný, protože i ti, kteří onemocní, mohou dnes žít svůj život téměř bez těžkostí. Je k tomu však potřeba dodržovat několik pravidel,“ říká Ing. Jarmila Kabátová, nutriční poradce gastroenterologické ambulance Dr. Schär Piešťany.
 
Život s dietou
Zatím jedinou možnou léčbou celiakie je celoživotní přísná bezlepková dieta. Podstata spočívá ve vynechání všech potravin a jídel obsahujících lepek. Nedodržování diety může mít v pozdějším věku i fatální následky, které se mohou projevit např. v podobě onkologických onemocnění některé části trávicího traktu. A co je vlastně lepek? Specifická, ve vodě nerozpustná směs obilných bílkovin nacházející se v povrchových vrstvách obilných zrn. Nemá výjimečnou nutriční hodnotu, bezlepková strava je zcela plnohodnotná, dokonce z pohledu výživových poradců i zdravější než strava „běžná“. „Mezi běžně dostupné přirozeně bez-lepkové obiloviny patří jáhly, pohanka a rýže. O něco méně známé jsou quinoa, amarant a canihua. Všechny jsou k dostání na našem trhu,“ uvedla MUDr. Jana Dajková, praktická lékařka a odborný garant projektu Bezlepkoví. Tento osvětový program spustila společnost AeskuLab a jeho cílem je seznámit veřejnost s problematikou lepkové intolerance. Počet těchto diagnóz totiž strmě narůstá. Tvářemi kampaně jsou herečky Jana Krausová a Miluše Bittnerová, které mají s celiakií osobní zkušenost.

 

Základy bezlepkové diety 
Zakázané potraviny:
pšenice (všechny její odrůdy), špalda, ječmen, žito, oves, kamut a všechny výrobky z nich vyrobené Nebezpečné potraviny: potraviny, které by mohly obsahovat lepek jako přísadu, nebo složku průmyslově připravená hotová jídla, uzeniny, sójové omáčky, zmrzliny Povolené potraviny (přirozeně bezlepkové): kukuřice, rýže, brambory, pohanka, luštěniny, proso, amarant, quinoa luštěniny mléko a vybrané mléčné výrobky maso, ryby vejce tuky, margaríny a rostlinné oleje ovoce a zelenina semena a ořechy sladidla: cukr (krystalový), med, umělá sladidla, javorový sirup, třtinová melasa, třtinový cukr koření (jednodruhové) a čerstvé bylinky minerální vody a čaje, ovocné a zeleninové šťávy
 
.